Gerard

Gerard Smeenk, Bouwplantoetser voor verschillende gemeenten in Nederland, heeft momenteel de leiding over een uniek project: het toetsen van een bouwplan voor een monumentale kerk in Dirkshorn. Benieuwd naar wat hier allemaal bij komt kijken? Wij ondervroegen hem uitvoerig.

Wat is jouw rol binnen dit project?

Mijn rol bestaat uit het toetsen van de (ver)bouwplannen voor dit historische pand. In 2018 kocht een jong gezin uit de Randstad dit monumentale gebouw, met de bedoeling het te verduurzamen en te renoveren.

Kun je ons wat vertellen over het proces en de uitdagingen die hierbij komen kijken?

Wanneer de aanvraag binnenkomt, ga ik eerst na of alle benodigde documenten compleet zijn. Ik controleer of alle vereiste stukken aanwezig zijn voor een grondige beoordeling. Als er ontbrekende documenten zijn, dien ik verzoeken voor aanvullende informatie in. De aanvragers krijgen dan zes weken de tijd om deze documenten aan te leveren.

Zodra alle documenten compleet zijn, worden de adviezen ingewonnen. In dit project speelt de erfgoedcommissie een cruciale rol. Pas wanneer zij hun goedkeuring geven, kan het plan doorgaan naar de welstandscommissie. In deze situatie zijn er ook constructieve aanpassingen; deze worden door ons beoordeeld. Indien nodig leggen we deze kwesties voor aan een constructeur. Als ook zij akkoord geven, kan het bouwplan worden goedgekeurd.

Wat spreekt jou het meeste aan bij dit project?

Ik ben afkomstig uit een dorp, waar de kerk het kloppend hart vormt. Het is het gezicht van het dorp, zelfs vanaf de buitenkant al zichtbaar. Dat maakt dit project zo bijzonder voor mij. Het blijft het centrum van het dorp, maar krijgt een nieuwe functie als woning. Bovendien wordt het pand verduurzaamd zonder afbreuk te doen aan het historische uiterlijk. Het karakter van het dorp blijft behouden, en tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan het milieu.

Monumentale gebouwen hebben eigenlijk altijd mijn voorkeur gehad. Of ik nu in Amsterdam, Utrecht of elders ben, ik bewonder altijd de oude gebouwen. Ik vind het prachtig dat ze, zelfs na verbouwingen, hun historische waarde behouden en nog vele jaren kunnen meegaan.

Wil jij, net als Gerard, aan de slag als bouwplantoetser bij de Vakmeester? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op via community@devakmeester.nl. 

Onze andere blogs