Chris

Terug naar werkplezier na pensioen: Het verhaal van Chris Nijhuis 

Chris Nijhuis (71), keerde na slechts drie maanden van pensionering, terug naar zijn werk bij de Vakmeester. Het was Albert, de directeur van de Vakmeester, die tijdens een koffieafspraak met Chris opmerkte: “Volgens mij kriebelt het weer, Chris.” En hij had gelijk. Wat vervolgens begon met een vaste betrekking van 8 uur per dag, evolueerde al snel naar een flexibel 0-uren contract.

Zijn terugkeer naar de arbeidsmarkt stond niet op zichzelf; zijn vrouw en broer hadden een vergelijkbare beslissing genomen. Zijn vrouw werkt in het onderwijs als vrijwilliger op een peuterschool, terwijl zijn broer, vijf jaar ouder, zijn vak als zelfstandig vaatchirurg in het buitenland kan voortzetten.

De afgelopen jaren bij de Vakmeester hebben Chris de kans geboden om meer te doen en teleren dan ooit tevoren. Van het trainen van mensen hoe om te gaan met een nieuwe Wabo applicatie, coaching trainees en het afhandelen van vergunningen zijn dagen waren allesbehalve routine. “Ik heb nog nooit zoveel gedaan en geleerd als tussen mijn 56e en nu” zegt Chris, en hij benadrukt het belang van brutaal zijn en het aandurven van nieuwe uitdagingen.

Chris’ motivatie om door te werken na zijn pensioen ligt in het prettige gevoel dat hij heeft met de Vakmeester. “Ik voel me hier goed. Het werken met de jongere generatie geeft veel voldoening. Ik krijg de mogelijkheid mijn kennis en ervaring te benutten, ik heb veel plezier in mijn werk. Vitaal en gezond zijn is wel de basis om langer door te werken.

Chris behoudt met gemiddeld 8 tot 10 uur per week, soms oplopend tot 12 uur, in zijn ogeneen perfecte balans tussen werk en privé. Zijn keuze om door te werken wordt gemotiveerd door de harmonie die het hem biedt, zo genoot hij ondanks zijn lopende arbeidsbetrekking van een heerlijke vakantie in Spanje afgelopen jaar.  Een overwintering in Portugal dit jaar staat nog in de planning en hij heeft plannen om dit volgend jaar te herhalen. Over zijn financiën maakt Chris zich niet al te veel zorgen. “Ik kijk niet zo naar het geld, want ik heb een goed pensioen en mijn vrouw ook. Werkplezier staat voorop en het houdt de hersenen scherp.”

Ook op persoonlijk vlak is Chris gegroeid door zijn werk na pensioen. Voor een onderzoek voor een opdrachtgever moest hij interviews afnemen. Dit heeft hem geleerd hoe je mensen in hun waarde laat en een vertrouwelijke omgeving kan creëren terwijl je toch heel kritische vragen stelt. Nieuwe vaardigheden heeft hij ook opgedaan, zoals het opstellen van rapportages over het functioneren van een afdeling en het beoordelen van dienstverlening, communicatie en samenwerking. De balans tussen doorwerken en vrije tijd na zijn pensionering beheert Chris door goed af te stemmen met zijn partner. Hij stelt dat het belangrijk is om afspraken te maken zodat je thuis ook je taken blijft doen, huishouding, koken, honden uitlaten en de tuin bijhouden. In zijn vrije tijd geniet Chris van activiteiten met zijn partner, zoals koffiedrinken, lunchen in de stad en luisteren naar muziek zoals symfonische rock, van pop en rock tot Bach. Het nieuwe album van Peter Gabriel bijvoorbeeld vind ik te gek’’. 

Wat betreft de interactie met jongere collega’s, ervaart Chris plezier in het inbrengen van humor en hij merkt dat ze waarderen dat hij blijft werken. Werken met verschillende generaties brengt uitdagingen met zich mee, maar ook heel veel voordelen. “Je moet rekening houden met hoe die generatie anders in het leven staat en andere keuzes maakt. Je leert altijd van de jongere generatie, en andersom leren ze ook weer van mij. Het is een samenspel.” 

Zijn advies aan anderen die overwegen door te werken na hun pensioen? “Als je gezond en vitaal bent, plezier hebt in je werk, er een goede balans is tussen werk en privé, je partner je ondersteunt, en de werkgever je de kans geeft nog een aantal uren te blijven werken, dan zeker de kans grijpen!” Met deze woorden sluit Chris Nijhuis zijn inspirerende verhaal af, waarin werkplezier en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan, zelfs na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Deskundigen die na het behalen van hun pensioenleeftijd bij de Vakmeester werken, participeren in het concept genaamd de Vakmeester Plus. Hier krijgen ervaren krachten de kans om flexibel bij te blijven dragen aan de oplossingen binnen het ruimtelijk domein in Nederland. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over de mogelijkheden binnen de Vakmeester Plus? Dan nodigen wij je van harte uit om contact met ons op te nemen via community@devakmeester.nl. Ontdek hoe jij na jouw pensioenleeftijd een waardevolle bijdrage kunt leveren binnen de Vakmeester 

Onze andere blogs